Szent Kereszt Felmagasztalása Plébánia

Plébánia címe: 9141 Ikrény, Győri út 67.

Plébános:
Varga Balázs atya
Telefon: 30/546-9411
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sekrestyés: 
Olajos Józsefné +36205369163

Az Ikrényi Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplom felszentelésének 20. évfordulója

Ünnepi, püspöki szentmisével emlékeztünk 2013. szeptember 24-én kedden este hat órakor, a templom felszentelésének húsz éves évfordulójának előestéjén.

Ha belépünk az ikrényi templom ajtaján, a falon található márványtáblán ezt olvashatjuk:

 

„Ezen templom épült 1992-93-ban, Dr Pápai Lajos megyéspüspöksége idején, adományokból és az ikrényi hívek támogatásával, Czank Vilmos plébános közreműködésével.”

 

Amíg ez a tábla azonban a falra felkerülhetett, addig azért történt néhány dolog, amire kedden este egy püspöki szentmise keretében emlékezünk meg az ikrényiekkel, valamint a meghívott vendégeinkkel.

Az 1989. évi falugyűlésen már felvetődött a templomépítés igénye, de más ügyek miatt sok időt nem szenteltek rá az akkori vezetők és nagy támogatásra sem talált.

1990. decemberében aztán megérkezik Czank Vilmos, az egyházközség új lelkipásztora, és megindulnak az események. A következő év tavaszán önkormányzati és egyházközségi képviselői kezdeményezésre a helyi önkormányzat, az egyházközség és az Egyházmegyei Hatósággal közösen létrehozzuk az Ikrényi templomért alapítványt, s megkezdődik a gyűjtés.

Az első jelentős eredményt 1992. április 5.-én jegyezhettük fel, amiről szinte minden megyei sajtóorgánum, de az Új Ember című katolikus hetilap is beszámolt. Ezen a napon Dr Pápai Lajos megyés püspök úr letette az új templom alapkövét, jelezvén, hogy az ikrényiek szimbólikusan is kősziklára építhessék templomukat.

Másfél évnyi kemény munka után 1993. szeptember 25.-e, piros betűs ünnep a falu életében, hiszen a püspök úr ismét eljön és felszenteli az első ikrényi templomot és a harangokat.

Az elmúlt húsz évben aztán mozgalmas napok, események teltek el, elsőáldozások, bérmálások, esküvők, zászlószentelés és számtalan falu karácsonyi ünnep színesíthette vallási életünket. Csak a hála és a köszönet hangján szólhatunk arról az időről, amelyet az ikrényi hívek körében töltött el Czank Vilmos kanonok úr. Minden mondata, mozdulata és cselekedete a fiatalság felkarolása, a betegek vigasztalása, a hívek szolgálata jegyében telt el. A papi szolgálatának a három községben történő ellátása közepette is volt ideje, energiája és anyagi áldozata arra, hogy közel két év alatt felépüljön Ikrény község első temploma.

A 20 éves évforduló alkalmából is köszönet jár mindazoknak, akik adományaikkal, kétkezi munkájukkal segítették az új templom felépítését.

Írta: Kocsis Imre