Ikrényi bajnokok - 20 éves találkozó

Írta: Kocsis-Katona Imre

foci20 2 tAz osztálytalálkozók hangulatához hasonlóan gyülekeztek az elmúlt hétvégén azok az egykori ikrényi labdarúgók, akik húsz évvel ezelőtt, 19 pontos előnnyel, fölényesen megnyerték a megyei másodosztályú bajnokság győri csoportját, és helyi történelmet írva, első alkalommal szerepelhettek a következő szezonban a megyei első osztályban.

Megfontolt lépések, őszülő fejek, néhány felszedett kiló mellett sugárzó arcok jellemezték a 20 éves találkozóra érkező egykori labdarúgókat, akik elhelyezték a sportcsarnok falán a bajnokcsapat tablóját, amelynek egy példánya kikerül majd az új sportöltöző falára is.

A megemlékező beszédeket követően aztán fehér asztal mellett elevenítették fel a húsz évvel ezelőtti pillanatokat.

Az „emlékszel még arra” gyakran elhangzó kérdésre aztán mesélni kezdtek az egykori játszótársak, jöttek is a válaszok akár egymás szavába vágva is, de a vége mindannyiszor úgy végződött, mint húsz évvel ezelőtt.

Győztesek lettek mindannyian, akik ezen az összejövetelen ismét fiatalnak, ifjú labdarúgónak vallhatták magukat. 

Bodor Zsolt játékos-edző így emlékezett:

Nagyon vártam a találkozást, napok óta csak az járt az eszemben, milyen jó lesz újra gondolatban, lélekben húsz évvel fiatalabbnak lenni, mennyire jó lesz a többieket látni, tudni, mi történt velük. Sajnos ez idő alatt néhány társunk már nem lehet velünk, emlékeinkben viszont megmaradnak. A csapat nevében tiszteletteljes köszönetemet fejezem ki egykori sportvezetőinknek erőn felüli munkájukért, a támogatóinknak, az akkori Önkormányzatnak a segítségéért, hogy új és gyönyörű pályát készíttetett a községben.
A nagyszámú és nagyszerű szurkolóinknak a biztatásaik és szeretetük adott plusz erőt a sikerekhez! Személyes köszönetem a csapattagoknak, hogy edzőként bíztak bennem.  Ígérem, nem fogunk 20 évet várni a következő találkozásra!
Túl sok idő telt el az ünneplésig, sajnos nagyon gyorsan. Mindannyiunk nevében mondhatom, a mai napig barátok maradtunk, meghatározó élmény és emlék maradt meg ez az időszak számunkra. Aztán a sors úgy hozta, alakult egy öregfiúcsapatunk is, sokan visszatértünk, és egy szervezett bajnokságban indulva azt is megnyertük. 
Fiatalon az ikrényi csapatból kerültem el egy győri egyesülethez, melynél később az utánpótlást edzettem.  Az itt szerzett tapasztalattal és több évnyi más nagyszerű csapatokban játszva vállaltam el és jöttem haza az ikrényi csapathoz, ahol két szezonban voltam játékos edző. Az első évben felmértem az erőviszonyokat, minden csapatról a meccsek után feljegyzést készítettem, hogyan játszanak otthon és mit csinálnak másképp idegenben, kik azok a játékosok, akikre figyelnünk kell a mérkőzéseken. Minden poszton egyénileg kreatívak és jók voltunk, nekem már csak a csapatjáték kialakítása, sikerekhez a motiváció és a kellő önbizalom fenntartása, a küzdéshez pedig az erő megszerzéséről kellet gondoskodnom. Tudatosan erősítettünk és végeztünk egy nagyon erős felkészülést. Rengeteget futottunk töltésen fel-le, lépcsőztünk, úszni jártunk, edzéseken sok taktikát gyakoroltunk. Aztán lett olyan időszak, mikor nem volt hazai pályánk (új épült), sportvezetőink lehetőségeket kerestek, hogy tudjunk edzeni, így a környék edzőpályáit jártuk. Utólag is köszönet érte mindenkinek!
Csapategységben volt a sikerünk, ennek kialakítását és fenntartását mindenki nagyon szerette, mert rengeteget jártunk szórakozni meccsek után, néha edzés helyett is. Mivel ez egy sikeres motiváció volt rengeteg élménnyel és győzelmekkel, azt is megengedhettük magunknak (vezetőink tudtával), hogy bajnoki idény közben több napot a Balatonon és környékén készüljünk, és egy felejthetetlen bajnoki évzáróból érkezzük az utolsó mérkőzésünkre. 

Horváth Cs. Attila technikai vezető:

 Aki valaha is futballozott tudja, hogy egy bajnokságot megnyerni soha semmilyen osztályban nem könnyű, de olyan körülmények között, ahogyan azt mi annak idején megtettük, az már-már a csoda kategória: nem volt pályánk, nem volt öltözőnk, nem volt pénzünk, nem tudtunk együtt edzeni!  Volt viszont egy remek játékosokból és emberekből álló csapatunk, amely egy rendkívül erős mezőnyben írt sporttörténelmet azzal, hogy tizenkilenc pontos előnnyel lett bajnok, s jutott fel a megyei első osztályba. Akkor nem először lettem bajnok, és nem is utoljára. Az viszont mindenképpen különlegessé tette a sikert számomra, hogy nem csak játékos, de technikai vezető is voltam, ráadásul, s ezt büszkén mondhatom, az aranyérem mellé a bajnokság gólkirályi címét is megszereztem.            

Karolusz István akkori sportköri elnök: 

Amikor annak idején elvállaltuk a sportvezetői feladatokat, két komoly cél lebegett előttünk. Egyrészt legalább olyan csapatot összehozni, mint az a két korábbi generáció volt, akik már a korábbi években bajnoki címmel szereztek dicsőséget a településnek.  Másrészt szerettük volna átvészelni azt a nehézséget, amely a pályaépítésből eredően idegenbe kényszerítette a csapatot. Úgy érzem mindkét törekvésünk teljesült, hiszen csupa szív csapattal toronymagasan megnyertük a bajnokságot, másrészt pedig Győrszentivánon olyan otthonra leltünk, ahol a nagyszámú helyi szurkolótábor legalább úgy, ha nem jobban buzdított minket, mint máskor az igazi hazaiakat. Ezért utólag is csak a köszönet jár nekik. A bajnoki mérkőzéseinket általában szombat délután rendeztük, így az ellenfeleink részéről is nagy volt az érdeklődés, no meg a gól gazdag találkozóink is vonzották a semleges, győri fociszerető szurkolókat. Húsz év elteltével is úgy látom, hogy akkor, igazi nagybetűs CSAPAT-unk volt, nem voltak sztárok, allűrök, hanem volt baráti társaság, egymásért való küzdelem, akik képesek volta alárendelni képességeiket a csapat érdekének.
Ezek voltak a húsz évvel ezelőtti bajnokcsapat jellemzői, ezért is volt érdemes abban az időszakban az Ikrény SE elnökének lenni.
Remélem, hogy az utódaink is hasonló sikerek elérésére törekednek, amelyhez sok sikert kívánok mind a csapatnak, mind pedig a vezetőiknek.

 

Az 1994/95-ös megyei II. o. Győri csoportjának végeredménye:

 1. Ikrény                30  90-34 76

 2.Halászi                30  63-43 57

 3. Hédervár             30  76-37 56

 4. Abda                  30  74-54 55

 5. Rábapatona        30  73-45 53

 6. Nyúl                   30  50-53 48

 7. Győrszentiván     30  62-43 46

 8. Levél                   30  62-56 43

 9. Kühne SE           30  55-55 42

10. Gönyű                30  74-67 40

11. Nagyszentjános  30  57-73 40

12. Pannonhalma      30  40-51 39

13. Győrladamér       30  51-68 28

14. Máriakálnok        30  43-65 23 

15. Győrsövényház   30  43-88 23

16. Rajka                 30  23-99 12

foci20 1 t

   

Ikrény hírlevél

Tisztelt látogató! Ikrény hírlevélre való feliratkozásához kérem töltse ki az alábbi adatokat.

E-mail*
Név*
CAPTCHA Image
Ellenőrző kód*
   Új ellenőrző kód