Bűncselekmények megelőzéséről

Tisztelt ikrényi lakosok!

A tapasztalataim azt mutatják, hogy a magas számban előforduló vagyon elleni bűncselekményeket, és az ettől való jogos félelmet a tulajdonosok részéről nem követi gondos védekezés. A betörésből, lopásból származó károk egy része az áldozatok könnyelműségével, felelőtlenségével magyarázható. Gondolok itt az estére a ház előtt hagyott kerékpárokra, vagy a nyitva hagyott kertkapura, ami egyértelmű jelzést ad a bűnözőknek, hogy nincs otthon a gazda. A községben történt betörések egy része elkerülhető lett volna, ha a lakók aktívabb védekezéssel nehezítik a betörők dolgát. Hogyan? Merül fel jogosan mindenkiben a kérdés. Most pár olyan ötletet szeretnék adni, amihez nincs szükség nagyobb anyagi ráfordításra, csak kisebb odafigyelésre, íme:

- Használjuk a zárakat

            Távozásunkkor, még ha az rövid idejű is és csak a közelbe történik, zárjuk be gondosan az ajtókat, ablakokat, garázst.

- A rejtett kulcsok

            Lehetőleg ne helyezzünk el rejtett tartalék kulcsot az általunk biztosra vélt helyen, mint például a lábtörlő, virágcserép alatt stb.

- A házszámok

            A házszámokat az utcáról is jól látható helyen helyezzük el, mert adott esetben nagyban segítheti az intézkedő hatóságok munkáját.

- Környezetünk rendje

            A széthagyott kerti szerszámok, gépek, gyermekjátékok, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyen ellophatók, szinte vonzzák a besurranó tolvajokat.

- A garázs

Ügyeljünk rá, hogy garázstakarításkor csak rövid időre legyenek láthatóak az ott tárolt eszközök, mert egy alkalmi tolvajnak így szinte felajánljuk értékeinket. Soha ne hagyjuk a ház előtt, vagy a garázsban álló autónkban az indítókulcsot.

- Értéktárgyak megjelölése

       Vezessen értékeiről HÁZILELTÁRT, amit korábban már minden háztulajdonosnak a rendelkezésére bocsátottam, de kérésre a helyi polgármesteri hivatalban biztosan hozzájuthat, akinek még nincs a birtokában. A leltárt tartalmazó kis füzetet jól rejtse el mindenki, nehogy illetéktelen kezébe kerüljön, és amennyiben bűncselekmény áldozatává válik annak bemutatásával nagyban megkönnyítheti hatóságunk munkáját.

- Külső növényzet

            Megfelelően látható a bejárati ajtó az utcáról, vagy el van takarva sűrű növényzettel? Ha igen, ritkítsuk meg azt annyira, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni.

 

A fenti gondolatok után egy aktuális problémára hívnám fel a figyelmet. Sajnos korábban községünkben is volt rá példa, hogy különböző ürüggyel (pl.: tollgyűjtés, vizet kértek, váltson fel pénzt) kértek bebocsátást otthonunkba, majd kihasználva jóhiszeműségünket megszabadítottak értékeinktől.

Sokszor valamilyen szolgáltató nevében (EON, ÉGÁZ, stb.) keresnek meg bennünket. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy valóban szakember jött hozzánk, kérjük el az igazolványát. Telefonáljunk be az adott szolgáltatóhoz, és érdeklődjünk, hogy valóban dolgozik-e ott az előttünk álló idegen. Amennyiben nem biztos dolgában, mondja meg az illetőnek, hogy jöjjön vissza később, és hívjon segítségül hozzátartozót, vagy hívja a rendőrséget.

Ha a környezetünk és saját magunk nem készülünk fel a lehetséges támadások elhárítására, ne várjuk, hogy eredményesen fel tudjuk venni a harcot a betörőkkel. Meg szeretnék kérni mindenkit, hogy figyeljen a környezetére! Egy mindennapos bolti bevásárlás alkalmával is láthatunk idegen személyeket ismerősünk udvarán, vagy idegen autót parkolni rokonunk háza előtt. Kérem, hogy jól figyeljék meg az idegen(ek) külsejét, írják fel a jármű rendszámát, színét, mert később a felírt  információ nagy segítséget nyújthat a nyomozások során.

Remélem hasznát veszik a fenti tanácsoknak és ne feledjék éberség, biztonság! 

 

Szalay Zsolt r. tzls

Ikrény körzeti megbízott rendőre            

   

Ikrény hírlevél

Tisztelt látogató! Ikrény hírlevélre való feliratkozásához kérem töltse ki az alábbi adatokat.

E-mail*
Név*
CAPTCHA Image
Ellenőrző kód*
   Új ellenőrző kód