Tegyünk biztonságunkért

A Győr környéki településeken ismét feltűntek olyan átutazó, ideiglenesen itt tartózkodó bűnözők, akik az ún. megtévesztéses lopásokkal igyekeznek minél nagyobb értékekhez, készpénzhez jutni oly módon, hogy főként idős emberek otthonába mennek be különböző indokkal. Így volt ez annak az idős embernek otthonában is, ahova a nyugdíjfolyósító munkatársának kiadva magukat jutottak be bűnözők és kérték, hogy az előző havi nyugdíjból egy 10.000 Ft-ost mutasson meg az ott lakó, mert annak számát le akarják írni. Amikor a későbbi sértett elővette a pénzt, annak helyét megfigyelték és a figyelmét elterelve észrevétlenül eltulajdonították megtakarított közel 400.000 Ft készpénzét.

Sajnos Győr  és Győr környéki települések nagy része, - így Ikrény is – frekventált főút mellett fekszik, ezért egyre többször válhatnak az ott élők és üzlet tulajdonosok átutazó bűnözők áldozatává.

Házaik kapuját zárják gondosan akkor is, ha azt az elmúlt évtizedekben nem látták szükségesnek. Otthonaikat 
hivatalos ügyben felkereső személyek magukat igazolvánnyal tudják igazolni, ezt minden esetben kérjék az Önökhöz érkezőktől. Kezdődnek az őszi munkák, gyakran fordul elő, hogy hátra mennek a kertbe, akár csak rövid időre és ezért nem érzik fontosnak, hogy a kaput vagy a lakásuk bejárati ajtaját bezárják. Sajnos azonban gyakran előfordul, hogy néhány perc alatt is besurranó tolvajok áldozatává válhatnak.

Az ajtók kulcsait tartsák maguknál, ne tegyék azt az ajtó közelében lévő „dugi” helyekre, mert higgyék el, hogy 
ezeket a helyeket a bűnözők már gyakorlatból ismerik. Ne hagyják a kulcsot a zárban sem, mert az olyan mintha be sem zárták volna ajtajukat és a kulcs ez esetben le is másolható.

Amennyiben otthonaikat elhagyják, úgy az ajtókat, terasz ajtókat, ablakokat indulás előtt ellenőrizzék, hogy gondosan bezárták-e. Lakásaikat akkor szellőztessék, ha otthon tartózkodnak. A fürdő és wc ablakok szintén ne maradjanak nyitva, mert vékonyabb testalkatú személy azokon is be tud mászni. A lehúzott redőnymagában nem véd, az ablakot is be kell csukni.

Otthonaikat lehetőleg több zárral – hevederzárral több ponton záródó biztonsági zárral, elektronikus biztonsági rendszerrel védjék. A családi házaknál tartott kutya önmagában nem elég hatékony védelem. A kutya jelez, de a 
jelzésre gazdájának figyelni kell. Gépjárműveiket minden esetben zárják be még akkor is ha csak rövid időre szállnak ki. Sem az utcán, sem az udvarukban ne hagyják nyitva.

A gépjárművekben –különösen látható helyen – ne hagyjanak értéket, táskát, mobiltelefont, mert azokat, az ablak betörésével, zárfelszúrással egy gyakorlott bűnöző pillanatok alatt ellophatja, és még gépkocsijukban is nagy összegű rongálási kár keletkezhet.

Szeptemberben megkezdődött az iskolai tanév. Ikrényben is sok gyermek közlekedik kerékpárral és gyalogosan is. Vigyázzanak rájuk. A szülők gondoskodjanak arról, hogy a gyermekük kerékpárja biztonsági berendezésekkel 
világítással felszerelt, megfelelő műszaki állapotú legyen. Gyermekeik biztonsága mindennél fontosabb, ezért tanítsák meg őket a biztonságos közlekedés szabályaira, a gondos odafigyelésre.

A közlekedésbiztonság szabályai mindenkire vonatkoznak. Amikor gépjárművel érkezik valaki szórakozó helyre és ott alkoholt fogyaszt a továbbiakban nem vezetheti a járművét. Alkoholos befolyásoltság alatt járművet vezetni tilos. Azon személyeknek, akik ittasan vezetnek vajon eszükbe jut-e, hogy bármelyik pillanatban eléjük léphet egy kisgyermek, vagy baleset okozói lehetnek. Gondoljanak arra, hogy baj bármikor – még rövid útszakaszon is – bekövetkezhet.

A település lakói közül többen rendelkeznek engedéllyel arra vonatkozóan, hogy a Rába folyó töltésén közlekedhetnek. Kérjük azonban vegyék figyelembe, hogy a folyón levonuló áradások valamint árvízvédelmi munkálatok során a korlátozások rájuk is vonatkoznak, ilyen esetekben a felázott töltésen nem közlekedhetnek és települések védelmében ne is közlekedjenek.

Több éve község körzeti megbízottjaként teljesítek szolgálatot, vigyázzuk a település rendjét és segítünk Önöknek. A legkönnyebben mobiltelefonon érhetnek el bennünket, de elérhetőségünk a polgármesteri hivatalban is a rendelkezésükre áll. A szolgálati mobiltelefon száma: 06-30-6921556.

Mindannyian segíthetik a rendőrség munkáját – településük biztonsága érdekében – hogyha odafigyelnek egymásra, a környezetükben feltűnően viselkedő idegenekre. Mindez nem kerül semmibe, mégis nagyon sok bűncselekmény előzhető meg ezzel.

A decemberi Ikrényi Hírek újság mellékleteként megkapta az „Értékleltár” című füzetet, amelyben könnyedén vezethetik értékeiket, és amennyiben bűncselekmény áldozatává válnak, a kitöltött leltár alapján pontosabban meghatározhatjuk az eltulajdonított tárgy azonosítójegyeit, ezáltal nagyobb esélyt adunk azok sikeres feltalálásának. Akinek lehetősége van a leltárba berögzített értékéről készítsen fényképet, amelyet biztonságos helyen tároljon.

Segítségüket köszönöm!

 

Szalay Zsolt
rendőr tzls, körzeti megbízott

   

Ikrény hírlevél

Tisztelt látogató! Ikrény hírlevélre való feliratkozásához kérem töltse ki az alábbi adatokat.

E-mail*
Név*
CAPTCHA Image
Ellenőrző kód*
   Új ellenőrző kód